fbpx

Art, artesania i Nadal

art artesania nadal

Art, artesania i Nadal

Des de fa molts anys que art, artesania i Nadal estan estretament lligats, tres elements que marquen culturalment el nostre país.

L’artesania és la capacitat que disposem els humans de produir objectes amb les mans o amb l’ajut d’utillatges o màquines simples. Fins al final del segle passat era fàcil de trobar artesans en tots els camps de producció, però els processos històrics de la industrialització i l’arribada d’una societat més consumista han fet que sigui una activitat inviable com a model de consum de bens.

L’art, per la seva banda, és el procés o el producte deliberat de l’organització dels elements en una forma que apel·la els sentits i les emocions. Abasta una àmplia gamma d’activitats humanes, de creacions i de maneres d’expressar-se, de camps com la música, la fotografia, la literatura, el cinema, l’escultura i la pintura.

Com és l’evolució de l’art aplicat a l’artesania?

La pròpia evolució social ha fet que cada vegada art i artesania s’ajuntin i es mesclin en la creació d’objectes útils per al nostre dia a dia, però que s’elaboren des d’aquesta perspectiva artística.

L‘artesania és un bon disseny amb funcionalitat, on es plasma l’expertesa de l’ofici en productes d’alta qualitat. Però també és creació, comunicació i emocions, uns ingredients que sempre s’han atorgat a l’univers més propi de l’art.

Sens dubte, les dues vessants, art i artesania, cada vegada estan més a prop i conformen un nou paradigma de l’artesania que s’ha hagut d’adaptar també als frenètics canvis de consum dels darrers anys.

El valor fonamental que manté l’artesà radica en el seu mètode de producció no seriada. Articles fets a mà que mantenen una identitat i preserven la creativitat i el valor de les habilitats artístiques.

I què té a veure amb el Nadal?

La nostra tradició cultural compta amb anys de bagatge entorn als mercats i fires, que per excel·lència han estat durant molt de temps l’espai de comercialització de l’artesania.

Els mercats a Catalunya existeixen des d’abans de l’edat mitjana i van néixer davant la necessitat d’establir un punt de trobada entre comerciants i compradors que continuen vigents. En ple segle XXI, són un lloc de trobada social amb fama de tenir un assortiment de qualitat.

I és entorn dels mercats on es muntaven també les fires fa centenars d’anys, que als seus inicis consistien en una confluència organitzada per mercaders d’una localitat que permetés ser un punt de trobada de diversos dies on promoure els intercanvis econòmics. Normalment, els dies de les fires s’emmarcaven sota la celebració dels dies patronals -marcats per Sant de la localitat-.

Però el Nadal és per excel·lència la temporada on més Fires i mercats d’artesania es duen a terme a Catalunya.

Art, artesania i Nadal han creat una conjunció de factors històrics i culturals que han marcat la tradició artesana del país, i han determinat el Nadal com un dels moments més rellevants en el calendari dels artesans.

Recorda visitar la nostra Fira de Nadal on hi podràs trobar productes artesanals de qualitat.

Fonts:

Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Mercat_(comer%C3%A7)

Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Fira

Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Art

Galerix: https://es.gallerix.ru/pedia/crafts-history-types/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.